26 C
Kraljevo
среда, 06. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ДАНАС ПОЧЕО ВАСКРШЊИ ПОСТ

  - маркетинг -

  За православне вернике данас почиње вишенедељни велики Васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом, који се ове године пада 2. маја


  Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, који православни верници славе увек у недељу пуног месеца после пролећне равнодневнице.

  Прва недеља поста зове се Чиста, а последња је Недеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смењују – Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страшна или Страдална недеља.

  Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вера у Васкрсење основ хришћанства.

  ДАНАС ПОЧЕО ВАСКРШЊИ ПОСТ • Студеница Online

  Велики или Часни пост, који је име добио према Часном крсту на којем је страдао Исус Христос, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, после крштења на реци Јордан, отишао у пустињу и постио четрдесет дана и ноћи, након чега је изашао као победник из искушња која му је поставио Сотона.

  Верници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће.

  Пост представља и уздизање духа над телом, победу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обележавање и прославу Васкрса.

  У време Васкршњег поста они који га се прдржавају уздржавају се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама.

  Вино и уље дозвољени су само суботом и недељом, али и на дан Свете четрдесеторице мученика док се риба може користити само на Благовести и Цвети.

  Према календару СПЦ, уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна поста, а осим Часног, то су и Божићни, Петровски и Великогоспојински пост.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -