22 C
Kraljevo
четвртак, 08. децембра 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ЈАЛОВИШТЕ “ПЛИВА” КА КРАЉЕВУ, ГРАДСКИ ВОДОВОД ЗА САДА БЕЗБЕДАН

  - маркетинг -

  ОД РУДНИЦЕ, ПРЕКО РАШКЕ ДО КРАЉЕВО НА ВИШЕ МЕСТА СЕ ПРАТИ РЕКА ИБАР И УЗИМАЈУ УЗОРЦИ ЗА АНАЛИЗУ


  Водени талас од Лепосавића до Краљева стиже за петнаестак сати, али према речима надлежних, јаловиште пуно тешких метала, пада на дно реке, успорено се креће, па загађени талас још није стигао до Краљева, али су надлежне службе већ на ногама.

  Ibar-18-jan-2021

  Надлежни покушавају да утврде колико се јаловине улило у Ибар и којег је састава.
  ”Републички кризни штаб је активиран преко Србија вода. Дат је налог да се на профилу од Руднице, преко Рашке и Лакта до Краљева узму профили, преко Агенције за заштиту животне средине која је надлежна за водотоке првог реда, и она ће извршити анализе, на материје које су изливене из јаловишта”, рекао је Александар Мацан, директор Завода за јавно здравље Краљево. 

  Јавно комунално предузеће “Водовод” Краљево из предострожности већ је искључио поједине бунаре.

  Aleksandar-Macan-18-jan-2021

  “Искључени су бунари Б3 и Б6, у Конаревском и Жичком Пољу из превентивних разлога. Дали смо налог да нам ЗЗЈЗ Краљево уради проширену анализу, која подразумева и присуство тешких метала у пијаћој води”, каже Александар Протић, директор ЈКП “Водовод” Краљево.

  Високи водостај Ибра погодује разблаживању опасних материја, па се очекује да оне и не буду детектоване у Ибру код Краљева, међутим предузимају се све превентивне мере.

  “Предузимају се све превентивне  мере ради безбедности и здравља људи, од уласка Ибра са Аутономне покрајине Косово и Метохија. Сва изворишта су заштићена и неће бити угрожена.

  Aleksandar-Protic-18-jan-2021

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -