Home Вести ПУКАО БЕДЕМ ОКО ЈАЛОВИШТА У ЛЕПОСАВИЋУ, ЈАЛОВИНА СЕ ИЗЛИЛА У ИБАР (ВИДЕО)

ПУКАО БЕДЕМ ОКО ЈАЛОВИШТА У ЛЕПОСАВИЋУ, ЈАЛОВИНА СЕ ИЗЛИЛА У ИБАР (ВИДЕО)

ПУКАО БЕДЕМ ОКО ЈАЛОВИШТА У ЛЕПОСАВИЋУ, ЈАЛОВИНА СЕ ИЗЛИЛА У ИБАР (ВИДЕО)

Део јаловишта у Лепосавићу у раним поподневним сатима обрушио се у реку Ибар


У питању је индустријско јаловиште комбината Трепча, и то је део проблема на који годинама указују и мештани и стручњаци. Из Трепче, међутим, поручују да је проблем већ саниран, подсећајући на поплаве у овом крају претходних дана. За дугорочно решење већ је урађен пројекат – затварање старог и отварање новог.

Према сведочењу мештана који живе у близини овог индустријског отпада, у раним поподневним сатима, пукао је привремени земљани бедем око јаловишта.

„Чули смо јаку хуку данас негде у рано поподне. Уплашили смо се сви, јер је баш била јака хука и изашли смо. Изашла је вода,“ сведочи за КоССев Златко Секулић, чија се кућа налази са друге стране реке Ибар.

Одмах је дотеран камион са гумама, које уз песак, како су мештани, који су се окупили и разумели, треба да послужи као привремено решење. На терен су, како даље сведоче грађани Лепосавића са којима смо разговарали, изашли представници локалне самоуправе, укључујући и инспектора за заштиту животне средине.

Директор Трепче Јован Димкић каже да су и Трепчини радници такође одмах изашли на терен. У питању је, каже, мањи акцидент и он је већ саниран са новим, како објашњава, адекватним бедемом.

„Знате да су биле поплаве и у лепосавићком крају. Наишла је вода. Ништа катастрофално, ништа страшно. До сутра имамо цело решење, већ је санирано“, казао је за КоССев.

Мештани са друге стране кажу да их не изненађује то што се део јаловишта „сручио“ у Ибар. Исто потврђују и експерти.

Отпадне воде са јаловишта које се налази на колико стотина метара од самог центра Лепосавића још од раније се испуштају у реку Ибар. Спирају их снег и киша и оне одлазе рекама. У питању је еколошка катастрофа великих размера, а угрожени су сви становници општина у сливу ове реке, за наш портал је још прошле године сведочио професор Александар Ћорац, који је из овог краја.

“Ти токсини утичу тако што загађују земљиште око депоније или, пак, загађују реку. То загађење реке одвија се тако што се при падању киша тај отпад слива према реци и иде у реку, али се одвија у случају Лепосавића на један специфичан начин. Ми имамо један, нажалост у нашем друштву потпуни јавашлук, да пумпе из неког разлога не могу ту јаловину да пумпају довољно далеко, и онда неко на месту поред Тврђанске реке одвије вентил, клатно како они кажу, и пусти то загађење у Тврђанску реку“, казао је Ћорац тада.

Мештанин Златко Секулић сада каже да је сада у питању „чист еколошки акцидент“ који Ибром „иде ка Краљеву“, али да лети за њих највећи проблем представља када дувају ветрови, који подижу јаловишну прашину и наносе је на њихова домаћинства и оранице.

„И ми смо директно угрожени. Има нас око стотињак домаћинстава. Говорили смо и упозоравали, и онај меморандум што смо потписали са општином да ће решење да се пронађе, пао је у воду. Јутрос смо хтели да блокирамо и улаз у фабрику“.

Градоначелник Зоран Тодић који је био данас на овом месту, није се до објављивања вести јављао на наше позиве.

Директор Трепче Јован Димкић са друге стране објашњава да јаловиште мора да буде у близини флотације у којој се врши експлоатација руде. Иако тешка индустрија није популарна, многе породице из лепосавићког краја се издржавају управо радом у овом комбинату, такође их подсећа.

Из Трепче су раније предлагали систем орошавања чиме би се лети ублажило расипање прашине, али сада Димкић наводи да ће постојеће јаловиште бити за пар година затворено.

„Ми имамо урађен пројекат за ново јаловиште, а ово ће бити затворено за оптимално 3,5 године, најкасније ту до четири-пет година“, казао је додајући да ће и ново јаловиште бити припремљено у близини где се иначе врши експлоатација руда.

 

ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: KoSSev