21 C
Kraljevo
уторак, 05. јула 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ОСВЕЋЕЊЕ КРСТА НА СТОЛОВИМА

  - маркетинг -

  СА БЛАГОСЛОВОМ ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ЕПИСКОПА ЖИЧКОГ Г. ЈУСТИНА, НА НАЈВИШЕМ ВРХУ ПЛАНИНЕ СТОЛОВИ, ОСВЕЋЕН ЈЕ КРСТ ВИСИНЕ 33,5 МЕТАРА


  Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина, на дан Преподобног Теодора Освештаног и Св. вмч. Теодора Вршачког и Св. муч. Вукашина, на највишем врху планине Столови на надморској висини од 1375 метара на месту званом Камариште /Усовице/, освећен је Крст висине 33,5 метара израђен у челичној конструкцији, подигнут прилогом верних људи Краљева, околине и исељеника из матице Србије.

  Крст је подигнут иницијативом Планинарско-смучарског друштва „ГВОЗДАЦ“ из Краљева, и благословом Епархије жичке, у знак сећања на осмовековну самосталност Српске Православне Цркве и осмовековно постојање Манастира Жиче. То је знак уздарја ове генерације Срба, Светом Сави и задужбинарској породици Немањића. Истовремено овај Крст обележава и страдање српских војника Дринске дивизије, који су своје животе оставили на овим просторима штитећи одступницу српској војсци и народу, приликом повлачења 1915. године преко Косова, Црне Горе и Албаније.

  ОСВЕЋЕЊЕ КРСТА НА СТОЛОВИМА • Студеница Online
  ФОТО: ЕПАРХИЈА ЖИЧКА

  Архијерејски заменик Епископа жичког, протојереј-ставрофор Љубинко Костић, и председник Одбора за подизање Крста је после освећења Крста, у име Њ.П. Епископа жичког Г. Јустина, поздравио све присутне на чину освећења, и пренео благослов Владике, представницима града и јавних предузећа и културних установа и представницима Удружења ратних војних инвалида града Краљева и свима онима, који су на било који начин помогли овај подухват, било појединачно, или предузећима, који су се на тај начин прислонили на ово Крсно здање и постали заједничари у задужбинарском наслеђу Светих нам предака.

  Наглашена је и потреба осветљења Крста у ноћним условима ради видљивости, па се очекује помоћ шире заједнице да се предвиђени посао заврши.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -