АКО ТОВИТЕ СВИЊУ МОЖЕТЕ ДА УШТЕДИТЕ ДУПЛО ВИШЕ НОВЦА!

0

КРАЉЕВО – Килограм свињетине у краљевачким месарама креће се од 480 до 500 динара, а нагли скок цене пре неколико месеци натерао је многе грађане да почну да размишљају о товљењу свиња, како би уштедели у кућном буџету.


 

Према некој грубој рачуници, количина меса коју би сте добили након свињокоља, била би више него дупло јефтинија од исте количине меса коју би сте пазарили у месарама.

Владан Станимировић из Студенице код Краљева, каже за „Србија видео“ да се цена товљених свиња на овим просторима креће око 120 динара по килограму, али да је исплативије да се купи прасе које ће се прехранити.

– У старту вам је потребно око 5.000 динара да би сте купили прасе од рецимо 25 килограма, јер се цена живе ваге прасића креће од 180 до 200 динара. Свиње се тове на тежине до 150 до 250 килограма, у зависности од тога колико вам је меса и осталих прерађевина потребно. Отприлике, од свиње која је тешка 200 килограма, добије се стотинак килограма меса, а остало иде на маст, чварке и слично – каже Станимировић.

Станимировић каже да је незахвално причати о томе колико хране ће свиња појести за то време, јер има више фактора. Врста хране и дужина периода прехране, утичу на коначни салдо који сте уложити да би сте добили месо.

– Тренутно се породицама веома исплати да тове једну или две свиње. На крају када све саберете уштеди се више него дупло новца – каже овај познавалац свињогоја из Студенице.

Према тој рачуници, свиња која је тешка 200 килограма помножена са ценом товљника по килограму од 120 динара, коштаће вас 24.000 динара. Од ње ћете добити око 100 килограма различитог меса, које би вас у месарама коштало око 40.000 динара. То значи да би сте само на месу уштедели око 18.000 динара, а плус би сте добили и све остале месне прерађевине од свиње.

Н. Божовић / srbijavideo.com/