АНТИЋ: БОГАТО ПОЉЕ БОРНИХ МИНЕРАЛА БЛИЗУ УШЋА (ВИДЕО)

0

УШЋЕ НА ИБРУ – Канадска компанија “Балкан голд“ пронашла је богато поље борних минерала близу Ушћа код Краљева, чија је вредност процењена на око пола милијарде евра, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић који се налазио у посети овом крају и Ибарским Рудницима.


Он је истакао да је то од велике важности за тај крај и да би на послу експлоатације тог минерала и у фабрици борне киселине, ако успемо да је отворимо, могло бити запослено од 500 до 1.000 људи.

Антић је новинарима приликом обиласка Ибарских рудника најавио да ће се разговарати са том компанијом која је домаће правно лице, а иза које стоји канадски капитал, о могућности партнерства за отварање рудника борних минерала.

Први показатељи тог налазишта говоре да је реч о 7,5 милиона тона минерала са високим садржајем борног оксида, као и да су процене да је вредност тог налазишта око 500 милиона евра.
 
– Ако бисмо успели да пројекат реализујемо у целости и да поред експлоатације минерала отворимо и фабрику борне киселине, то би био прави потез  – рекао је Антић.

Он је додео да би један део рудара са постојећих рудника из овог краја чији је век при крају могли бити пребачени на то ново налазиште.

 

 

 

ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: tanjug.rs/