БАКА ИЗ ДЕВИЋА У ПОЖАРУ ОСТАЛА БЕЗ КУЋЕ И СВЕГА ШТО ЈЕ ИМАЛА

1

ДЕВИЋИ – Надежда Милутиновић (72) из  села Девићи остала је синоћ за 45 минута без куће и свега у њој. Ватра јој је, каже у сузама, прогутала читав живот. Остало је само згариште мукотрпног живота у којем су њен супруг и она даноноћно радили да би саградили дом.


– Хтела сам да изгорим заједно са кућом, нека ме да нестанем и не гледам пропаст, нисам могла да поднесем то што се догађа. Читав живот смо се мучили, стварали, градили и да за час останем буквално без ичега. Комшије ме извокуше, а лакше би ми било да нису. Где ћу ја сад? У овим годинама да кренем од нуле? Не могу, а све је изгорело, ни чарапе нисам успела да обујем – плаче несрећа жена у неверици шта је снашло у позним годинама.

За све је крива лоша струја, прича Надежда. Тог дана нису имали електричну енергију неколико сати, када је успостављено снабдевање, сећа се она, сијалица је тако јако бљештала да је осветљавала скоро две просторије.

– Било ми је чудно, никада раније није струја била тако јака, али шта ја знам, рачунам можда је Електродистрибуција из Рашке нешто данас радила, па побољшали снабдевање. Ставила сам воду за кафу на шпорет и села да сачекам. Одједном је нешто тако јако пукло у шпајзу, помислих да је неки трупац низ ливаду залетео у кућу. Отворила сам врата а пламен је сукнуо на мене, из мотора од фрижидера буквално је избијала ватра на све стране. Потрчала сам, извукла из дозне машину, шпорет и телевизор и покушала да се попењем како бих одвила главне осигураче јер се пламен ширио невероватном брзином. Медјутим, онако под стресом, паднем са столице на бетон. Баш у том тренутку стигоше родбина и комшије. Ушли смо, покушали да гасимо али ухватило ламперију и спаса није било. Људи, па то је горело као да је неко посуо са 50 литара бензина – прича ова несрећана жена.

Остала је без свега, куће, свих ствари, пензије коју је баш тог дана примила, гардеробе, докумената… Комшије су јој позајмиле чарапе и опанке да не би у ноћи остала боса. Са кућом је изгорело и око 100 килограма усољеног меса које је било спремно за сушење и 50 килограма масти.

Ватрогасно спасилачка јединица из Ивањице са два возила рекордно брзо стигла је у удаљено село. Успели су само да локализују пожар да се не би проширио на околне помоћне објекте у којима Надежда има нешто кокошака, претходно је ту држала и свиње. Штета је велика, али у овом тренутку највећи проблем је смештаја за баку Надежду која је трошног здравља.

Према речима Милоја Муњића, члана Савета Месне заједнице Девићи, упућен је позив тамошњој основној школи, која у свом дворишту има празну викендицу, да се Надежди привремено уступи на коришћење до решења трајног смештаја.

Муњић је потврдио да ће Месна заједница и грађани Девића ових дана организовати акцију прикупљања помоћи у новцу, огреву и грађевинском материјалу, како би старици започели градњу новог дома. Захтев за помоћ биће упућена и ивањичкој општини.

Сви хумани људи средства могу донирати на рачун Чачанске банке: 155-3400180629954 – 41.

ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: blic.rs/

0 0 vote
Article Rating
1 Comment
страији
новији највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Boki

Tužiti Elektrodistribuciju!