БЛАГОДЕТИ ВОДЕ СА ИЗВОРА У ЦЕРЈУ (ВИДЕО)

0

ПОЛУМИР – У месту Јасенички поток у ибарској клисури налази се извор са лековитом водом  посвећен градитељима пруге у ибарској клисури од 1927. до 1931. године.


Чесма је саграђена у периоду од 1927. – 1931. године  када су пробијани тунели и постављена железничка пруга у  клисури Ибра. Народ сматра воду са ове чесме, значајну за здравље а научна истраживања су то и потврдила 2010. године.

Значај воде је вишеструк и битан. Узимање довољне количине воде  око осам чаша на дан ублажава болести срца: ангину пекторис, срчану аритмју, дегенеративне промене и попуштање срчаног мишића и снижава повишени крвни притисак – хипертензију која настаје због лиших навика у исхрани, претеране конзумације: масти, меса, сланине, сувише слане хране, алкохола и кафе, ако све то прати мала физичка активност.

Примена воде препоручљива је и за избељивање зуба,  козметичке сврхе као и лечење стерилитета уз одређени чај од биљака које се могу пронаћи на камењарима поред пруге.

Воду је пожељно захватати у стаклену амбалажу и држати на тамном и хладном месту. Такво складиштење  омогућава да вода не изгуби својство и након месец дана.