ЦРКВА У МИЛИЋИМА ПРОСЛАВИЛА СЛАВУ СВ. АЛЕКСИЈЕ

3

Црква у селу Милићи данас је прославила своју храмовну славу Светог Алексија.


Уз присуство неколико локалних мештана села Милићи, свету литургију служили су протојереј – ставрофор Отац Мирољуб Маринковић парох при манастиру Придворица и јереј Отац Александар Бојовић парох студенички. Након свете литургије приређен је и свечани ручак.

По предању, којем у прилог иде постојање некрополе из XIII–XIV века, на заравњеној узвишици на средокраћи путева сусрели су се градитељи Студенице и Придворице и ту подигли цркву посвећену Сретењу. Нови ктитор, Вукашин, сазидао је и живописао данашњу цркву 1636/7. посветивши је пустињаку Алексију. Три и по столећа потом, Вукашинова црква прославља светог ратника Теодора. Скромна, делимично укопана грађевина једнобродног наоса са полукружном апсидом засведена је полуобличастим сводом. Зидана је притесаним каменом, брижљиво изведеног кровног венца, прозора са каменом транзеном и портала на западној фасади.

Пошто је дуго била обрушеног свода, живопис се очувао фрагментарно и то само у доњим партијама зидова, сведен на зону медаљона и стојећих фигура, односно сцену Службе архијереја у олтару. Упркос оштећењима могуће је уочити даровитост сликара и његово неспорно искуство, изражене кроз сигуран цртеж, колористичку обраду и фину моделацију инкарната. Готово калиграфски исписан ктиторски натпис на северном зиду с правом се пореди са рукописом мајстора који су живописали храм Благовештења под Кабларом и наос цркве у Јежевици. Рестаурација обрушене цркве и конзервација фресака изведене су 1972–1973.

0 0 vote
Article Rating
3 Comments
страији
новији највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Павле Тодоровић

Ima li ko ziv tamo

Vera Kalajdzic

Bravo tu su me vodili roditelji pre 60 god seća me na neki život

Tanja Miroslav Radujevic

JEL TO ONA KAPELICA NA GROBLJU?