ДАНАС ЈЕ КТИТОРСКА СЛАВА МАНАСТИРА СТУДЕНИЦЕ – ПРЕПОДОБНИ СИМЕОН МИРОТОЧИВИ

8

Данас је у манастиру Студеница прослављена ктиторска слава Свети Симеон Мироточиви.


Свету Архијерејску Литургију служио је  Његово Преосвештенство Епископ Жички господин Јустин уз молитвено учешће свештенства, монаштва и верног народа који се и ове године сабрао у великом броју.  Уочи славе служено је свеноћно бденије.

Стефан Немања био је велики жупан Рашке и родоначелник владарске династије Немањића, која је у једном периоду владала делом тадашње Србије у средњем веку.

Сматра се једним од најзначајнијих српских владара, а заједно са сином Светим Савом Српским, једним од утемељивача Српске православне цркве, која Стефана Немању слави као Светог Симеона Мироточивог. Доба његове владавине представља преломни период у историји и култури Срба.

Оснивач српске  владарске лозе – династије Немањића, умро је на данашњи дан 1200. године. Рођен је у околини данашње Подгорице 1114. године, а владао је источним српским земљама. Успевши да прошири државу, борио се против богумила и сматра се једним од родоначелника српске православне цркве.

Упокојио се у српском манастиру Хиландару, који је подигао заједно са својим сином Растком, монахом Савом, ког српски народ слави као свог највећег просветитеља Светог Саву.

Сава је његове мошти пренео 1208. у Рашку, да би над њима измирио старију браћу, будућег краља Стефана Првовенчаног, и најстаријег Вукана, који су се борили за власт. Мошти су му положене у манастиру Студеница, његовој задужбини.

0 0 vote
Article Rating
8 Comments
страији
новији највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav Rankovic

Срећан празник и срећна слава манастиру Студеница, оцу Тихону и студеничкој браћи.

Aleksandar Ceran

Na mnogaja ljeta

Viktorija Mladenovic

Srecna slava!!!

Emilija Nikolic-Stevanovic

SREĆNA SLAVA.!

Gordana Vukomanovic

Srećna Slava na mnogaja ljeta

Vera Trisic

Srećna slava

Milena Stanisic

Srecna slava!

Studenko Studeničić

90% ljudi sa strane. Studeničana kao po običaju nigde nema?