ДО НЕДЕЉЕ ЦРВЕНИ МЕТЕО АЛАРМ

0

СРБИЈА – ОД СУТРА ЋЕ НА СНАЗИ БИТИ ЦРВЕНИ МЕТЕО-АЛАРМ КОЈИ ЗНАЧИ ДА СЕ ПРОГНОЗИРАЈУ „НАРОЧИТО ОПАСНЕ ВРЕМЕНСКЕ ПОЈАВЕ“.


Хидрометеоролошки завод Србије за данас је прогласио жути метео-аларм за већи део земље, међутим, од сутра ће на снази бити црвени метео-аларм који значи да се прогнозирају „нарочито опасне временске појаве“.

Према актуелним подацима, жути метео-аларм данас је на снази у Бачкој, Банату, Срему, Београду и деловима Источне, Југоисточне и Југозападне Србије, као и на Косови и Метохији.
Већ од сутра, као и у петак и суботу, на снази ће, у већем делу земље, бити црвени метео-аларм јер ће према прогнозама метеоролога бити изузетно хладно, а биће и кише која ће ледити при тлу.

На сајту РХМЗ-а је објашњено да црвени метеоаларм значи да су „прогнозиране нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња“.

„Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика. Следити наредбе и савете надлежних државних служби“, наводи се на сајту.

Према прогнози за наредних седам дана, у четвртак ујутро биће изузетно хладно, у већини места са најнижом температуром од минус 20 до минус 14 степени Целзијуса. Током дана доћи ће до постепеног наоблачења са југозапада, касније по подне и увече местимично са снегом.

Затим, до краја периода биће умерено и потпуно облачно, местимично са кишом, на планинама са суснежицом и снегом.

У петак током дана и у суботу ујутро биће местимично са кишом која ће се ледити на тлу. До недеље у кошавском подручју биће јак југоисточни ветар. Од петка температура ће бити у постепеном порасту.