ГРАДСКА ВЛАСТ У КРАЉЕВУ ОДЛУЧИЛА ДА НЕ ИЗДАЈЕ ГРАЂЕВИНСКЕ ДОЗВОЛЕ ЗА ГРАДЊУ МХЕ

21

Градска власт у Краљеву одлучила је да више не издаје грађевинске дозволе за градњу МХЕ које би уништиле реке и животну средину. На овај потез одлучили су се након што су инвеститори буквално скренули реке у цеви и потпуно уништили живи свет око планинских река на подручју Краљева.


На подручју од Рашке до Врњачке Бање ретко која планинска река, притока Ибра или Западне Мораве није предвиђена за покретање бар једне мање хидроелектране. Тако је у последње две, три године започета градња или су прибављени папири за тридесетак таквих објеката. На реци Студеници је, рецимо, планирана градња три хидроелектране и подизање бране од око 13 метара зарад стварања омањег језера само пет километара испод манастира.

“Имамо примере у којима је дошло до уништења животне средине и помора рибе. А најдрастичније је да су неке реке престале да постоје, односно оне сада теку кроз цеви. Због тога смо заузели став да будемо јако ригорозни пре него издамо неопходне дозволе за градњу МХЕ. Осим пореза на имовину, град Краљево нема ниједан бенефит од хидроелектрана” – каже Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Неке реке су већ изгубљене, попут Јошанице, која се спушта са Копаоника и на којој има 15 МХЕ. Њена притока Самоковска река од 20 километара тока пролази чак 10 километара кроз цеви, као и Гобељска река, која од свог тока од 10 километара пола иде кроз цеви. Због тога је у овим рекама дошло до потпуног помора заштићене поточне пастрмке и осталог живог света. Уз то, све чешће мештани појединих насеља негодују због угрожавања њихових река градњом електрана и, услед тога, промене хидролошких и микробиолошких параметара у водотоцима. Такође, угрожава се и рад тамошњих воденица, рибњака, система за наводњавање.

“Мини хидроелектране се више неће градити на местима у која су људи долазили због реке и природе, и у којима се тамошње становништво бавило туризмом. Неће се градити ни на подручјима на којима ће људи бити ускраћени да се баве пољопривридем само зато што ће река протицати кроз цеви. Томе стајемо на пут” – категоричан је био градоначелник Краљева.

План за изградњу МХЕ рађен је на основу катастра МХЕ из 1987. године, који обухвата 40 локација. Овај број локација додатно је повећан у Просторном плану града Краљева 2012.-2025. на 52. Од укупног броја планираних хидроелектрана на територији Краљева, на почетку 2018. године, девет је већ изграђено и добило статус привремено повлашћеног или повлашћеног произвођача електричне енергије, што представља реализацију од 22,5 одсто застарелог катастра на овом подручју. Већина МХЕ је деривационог типа и узрокује несагледиву штету природи и људима.

Траже од градоначеника да обиђе локације

Иницијатива “Сачувајмо планинске реке Краљева” позива градоначелника да заједно обиђу све локације до сада изграђених малих хидроелектрана како би се уверио да су свуда километри река преусмерени у цеви, да су корита скоро сува, да је степен девастације природе – биљног и животињског света огроман, и да су многи мештани остали без преко потребне воде.

“Не постоје локације на којима природа није значајна, односно места где река не треба људима за пољопривреду. МХЕ изграђене на територији Краљева налазе се или на самим рубовима заштићених подручја, или на посебним стаништима риба, или у парковима природе/резерватима биосфере, на водама прве класе, као и тамо где је потребна људима за живот и за пољопривреду” – кажу из Иницијативе.

Министарство животне средине тражи забрану градње МХЕ

Биљана Филиповић из министарства за заштиту животне средине недавно је боревећи у Краљеву, изјавила да је став овог министарсва да се потпуно забрани градња МХЕ, не само у заштићеним подручјима већ и на другим местима.

“МХЕ се граде на потоцима који имају високу категорију квалитета воде. Бесмислено је да се зарад добијања јако мале производње електричне енергије, уништи не само река већ и комплетан биодиверзитет. Тражићемо измене и допуне Закона о заштити природе. Профит не сме бити најважнији” – рекла је Филиповић.

Н. Божовић/ Srbija Video

новији страији највише гласова
Обавештење
Marko Jablanovic
Гост

Sve preko 1000kw snage se nisu pitali vec Beograd,zato su pojedine lokacije snaga gde su Mhe preuveličane i duplo

Marko Mladenovic
Гост

Borbu treba nastaviti sve dok se teren na lokacijama gde su već izgradjene MHE vrati u prvobitno stanje!!!Prekršen je zakon o vodama,zakon o šumama,zakon o zaštiti životne sredine,uništene i ugrožene biljne i životinjske vrste!!! Itd… Napred do pobede!!!

Milena Stanisic
Гост

Marko Mladenovic Bravo!

Snežana Nikolić
Гост

Dobro je da se najzad reagovalo i zaustavila gradnja. Protivnik sam toga od starta.

Snežana Nikolić
Гост

Marko Lazovic ja imam pravo na svoje misljenje

Marko Lazovic
Гост

Snežana Nikolić Niko tebi to pravo nije oduzeo niti moze.

Slavica Vujasanin
Гост

Hvala bogu i vlasti u Kraljevu pa nije sve na prodaju sačuvajmo prirodu da se i nasa deca,unučici iu buducnosti dive lepoti prirode.Bravo…

Zoran Biorac
Гост

Hvala Bogu.

Zdravko Baltic
Гост

Na podrucju nadleznosti kraljevacke opstine je izgradjeno vise ME pa se pitam da li je neko proverio da li su zahvatili dozvoljenu kolicinu vode , da bi se obezbedio bioliski minimum i ako nisu sta su preduzeli? .

Marko Mladenovic
Гост

Zdravko Baltic Ništa nije ispoštovano,to je jasno,sve treba porušiti,sve je van zakona i svih pravila!!!Prekršen zakon o vodama,zakon o šumama zakon o životnoj sredini a o gradjevinskom delu mogao bi da pišem danima,ništa nije ispoštovano!!!

Dejan Marinkovic
Гост

Da su znali sta ne bi ni dozvolili da se gradi!!

Sju Vujasanin
Гост

Bravoooo…

Dejan Marinkovic
Гост

Nista neznaju dok ne vide !!!!
Dali trebaju mestani da izlaze motikama da brane reke . Ispadoše oni pismeniji nego nasa elita. U čemu je problem?? Sta mislite ?? Birokratija .. Najvece zlo Srbije u svim sverama zivota. Manjkavostima zakona oni pune svoje privatne djepove izdavajuci dozvole i niko nije kriv .. Rusite ovo parazitsko uredjenje ako mislite da nam buduca pokoljenja ostanu u Srbiji

Marko Mladenovic
Гост

Dejan Marinkovic Bravo

Obrad Grkovic
Гост

Dok im tata ne naredi!

Srecko Milicevic
Гост

Reka je srce ako nam uzmu i to kao da su tebe oduzeli dušu.

Milanko Marinkovic
Гост

Velika pobeda.

Sandro Ristovic
Гост

Cestitam, pravi put…

Aleksandar Baltić
Гост

Malo apsurdna vest… šta ako su dozvole za sve reke već izdate. Onda u svakom slučaju nemaju potrebe za daljim izdavanjem dozvola ?‍♂️

Sladjana Djurasevic
Гост

Potpuno se slazem daje reka srce ako ga uzmu uzese i dusu

Ljubica Vucetic
Гост

Divne vesti ,zahvaljujemo se svima koji su doneli odluku.Jel treba sacuvati svo prirodno bogatstvo.Reke i sume .Ako sve to unistimo nece imati ni ljudi .I kome trebaju elektrane.