И ДАЉЕ СЕ НЕ НАЗИРЕ КОНАЧНА ЦЕНА МАЛИНЕ

0

СТУДЕНИЦА – И ако је берба малине у студеничком крају у пуном јеку, произвођачи и даље не знају коначну цену?!


Неколико година уназад, развој малинарства у студеничком и ибарском крају је у великом порасту.Тако да се сваке године могу видети нови засади као проширења већ постојећих. Оно што мучи студеничке као  у осталом и све малинаре у овом тренутку у Србији је ниска откупна цена коју хладњачари у овом тренутку нуде.

За разлику од предходних година, цена малине ове године је дупло нижа што не може да покрије нити основне трошкове улагања који произвиђачи ове културе имају. Када се узме и чињеница да досадашљи временски услови никако нису погодовали развоју малине, може се рећи да је ова година једна од најгорих за узгој малинарства.

“Ово је срамотна цена коју нам хладњачари нуде, они хоће да зараде више него ми који произвиодимо малину. Како је могуће да неки производ толико појефтини за годину дана, то ми никако није јасно?” – каже средовечни малинар из студеничког краја који нам је дао изјаву али ипак није желео публицитет.

На јучерашњем састанку представника асоцијације малинара и премијерке Србије није постигнут договор, уместо тога одлучено је да се оформи радна група која ће да отпутује у Пољску како би се утврдила конкретна цена малине.