1 C
Kraljevo
петак, 21. јануара 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ИСПОСНИЦА СВЕТОГА САВЕ НА ЂУРЂЕВДАН (ВИДЕО)

  - маркетинг -

  СТУДЕНИЦА – Већ осам векова, испосница Светога Саве одолева између неба и земље изнад манастира Студенице на обронцима планине Чемерно.


  И данас на празник Ђурђевдан, када је овде манастирска слава Свети великомученик Георгије, мештани многих студеничких села као и околних градова, присуствовали су свечаној литургији  коју је служио игуман манастира Студенице архимандрит Тихон Ракићевић. Ни киша нити лоши временски услови нису спречили вернике  да и данас наставе са традицијом доласка на место где се Свети Сава повлачио у самоћу док је био у Србији.

  Свети Сава је, после повратка са Хиландара, изградио испосницу у коју се повлачио за време постова, и у њој тиховао и молио се у миру и тишини. По предању, управо овде је написао Студенички типик, чији је део и Житије Светог Симеона. Горња Савина испосница припада манастиру Студеница, удаљена је десетак километара од манастира и високо је у брдима планине Чемерно. Горња и доња Савина испосница убрајају се у споменике културе од огромног значаја.

   

  РТ

  - маркетинг -

  2 коментара

  2 Коментари
  Најстарије
  Најновије Највише гласова
  Уграђене повратне информације
  Погледај све коментаре
  Vera Kalajdzic
  4 године пре

  Svidjami se

  Živojin Dragojlović
  4 године пре

  Prava stvar

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -