9 C
Kraljevo
петак, 14. јануара 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ЛАСТЕ ДОНОСЕ СРЕЋУ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

  - маркетинг -

  Друштво за заштиту и проучавање птица Србије у оквиру такмичења „Домаћинство које су ласте изабрале“ трећу годину заредом награђује тоном кукуруза домаћинство који има највећи број гнезда сеоских ласта. Уколико у свом домаћинству имате сеоске ласте до 16. јуна поменутој организацији можете послати информације са бројем активних гнезда и на тај начин учествовати у такмичењу.


  „Начини на које се бавимо пољопривредом имају огроман утицај на природу. Природна разноликост неког подручја јасно осликава одрживост пољопривредних пракси. Ако се бројност врста и јединки дивље флоре и фауне на неком подручју смањује, то је доказ да храну не производимо на мудар начин и да идемо у погрешном смеру“, упозорава Слободан Кнежевић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

  Врсте птица које настањују пољопривредна станишта сврставају се у најугроженије. Исту, горку судбину деле и лептири, пчеле, једногодишње биљке и бројне друге групе организама. Модерна пољопривреда у великој мери угрожава животну средину, посебно кроз загађење воде, деградацију земљишта и емисије гасова стаклене баште. Дугорочно гледано, очување пољопривредних екосистема је најбољи начин да се осигура будућа производња хране као најосновније људске потребе, наводи се у саопштењу поменутог Друштва.

  „Недостатак хране, коришћење отрова у пољопривреди и рушење гнезда озбиљно угрожава сеоске ласте. Замирањем села и сточарства нестају и птице које су добро познате нашим домаћинима“, појашњава Слободан Кнежевић, и додаје: „Сеоске ласте су један од симбола села, а да би тај статус и задржале морамо подржати мала пољопривредна домаћинства која се пољопривредом баве на традиционалан начин. Њихов опстанак зависи од штала тих вредних домаћина у којима сеоске ласте свијају гнезда и проналазе инсекте којима се хране“.

  Прошле године у такмичењу је учествовало 96 домаћинстава, а признање „Домаћинство које су ласте изабрале“ и вредну награду је добила породица Сање Петковић из Велике Плане са чак 80 активних гнезда сеоских ласта.

   

  Правила такмичења можете прочитати ОВДЕ.

  Пријавни формулар за такмичење можете попунити ОВДЕ.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -