-15 C
Kraljevo
уторак, 25. јануара 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  МЕШТАНИ ПРОТИВ ИЗГРАДЊЕ МИНИ-ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ НА СТУДЕНИЦИ

  - маркетинг -

  МЕШТАНИ УШЋА И ОКОЛИНЕ ЈУЧЕ СУ ЗАПОЧЕЛИ ПРОТЕСТ ПОВОДОМ ИЗГРАДЊЕ МХЕ НА РЕЦИ СТУДЕНИЦИ


  Неколико локалних мештана  прво окупило се јуче на протестном скупу у Ушћу да би касније протест настављен на локалитету на коме се планира изградња мини-хидроелектране на реци Студеници.

  Њих око осамдесетак тако је започело активности и стало у одбрану реке Студенице. Протеклих дана основали су Вибер и Фејсбук групу под називом “СПАСИМО СТУДЕНИЦУ” која је за кратко време окупила преко 3000 чланова и љубитеља реке Студенице.

  На локалитету испод Камењана започети су радови где је прокопан приступни пут до реке као и већи земљани радови поред самог корита реке. Како наводе, градилиште још увек није обележено тако да се још увек не зна ко је инвеститор и извођач радова а реке је премошћена бетонским цевима.

  Наводе да је одбрана реке Студенице цивилизацијска мисија сваког грађанина са овог подручја а и целе Србије и траже да се заштити цео слив реке Студенице од самог  извора па све до Ушћа јер се цео ток безмало налази Резервату биосфере Голија-Студеница.

  Подсећају да се осамдесетих година одустало од изградње МХЕ због упозорења Завода за заштиту споменика културе да ће повећана влага негативно утицати на стање средњевековних фресака у манастиру Студеница и траже да се мештанима покаже Студија утицаја на животну средину и промену климе као и угроженост самог Ушћа евентуалним пуцањем бране.

  Активисти наглашавају да је ово само почетак борбе за спас Студенице и најављују формирање удружења грађана као и прикупљање и алармирање што већег броја људи и низ других активности,  који ће стати у одбране реке Студенице.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -