3 C
Kraljevo
петак, 21. јануара 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  МЕСТО ГДЕ ЈЕ ТИХОВАО СВЕТИ САВА

  - маркетинг -

  СТУДЕНИЦА – Испосница Светог Саве већ осам векова одолева између неба и земље, у брдима код Краљева, изнад манастира Студеница, познатим као Немањина кула.


  Свети Сава је, после повратка са Хиландара, изградио испосницу у коју се повлачио за време постова, и у њој тиховао и молио се у миру и тишини. По предању, управо овде је написао Студенички типик, чији је део и Житије Светог Симеона. Горња Савина испосница припада манастиру Студеница, удаљена је десетак километара од манастира и високо је у брдима планине Радочело. Горња и доња Савина испосница убрајају се у споменике културе од огромног значаја.

  До горње испоснице стиже се стазом која у првом делу пролази кроз бујну шуму. Пролазећи поред доње Савине испоснице, стаза се сужава на мање од метра и провлачи се између литице и провалије. После проласка кроз дрвену капију, указује се испосница „залепљена“ на литицу, до које води стаза и дрвени наткривен мост.

  – Није лако доћи до испоснице. Одаје су узидане у камен као гнездо и имају четири спрата – кухињу, радионицу, спаваћу собу и приземље. Испосница је веома тесна, а по народном веровању, у њој се може видети место где је Свети Сава спавао. Види се удубљење, као и отисци који изгледају као да су од ребара – прича Радован Томић, мештанин Студенице који од детињства одлази у испосницу.

  – Аутентичност Савине испоснице потпуно је сачувана. Једино што планирамо да мењамо јесте да обновимо мост који је пропао. Заменићемо га новим, прохромским, како би верници могли безбедно да се попну – каже Иван Милуновић, директор Завода за заштиту споменика из Краљева. Последњи стални житељ испоснице био је монах Гаврило, који је настрадао у пожару 1981.

  Одмах поред испоснице налази се и Савина пећина. У њој је Савино буре, извор заштићен зидом с прозорчићем кроз који ходочасници дугом кутлачом захватају воду која се користи као лек. Верује се да на Ђурђевдан, славу манастира Студеница, ова вода има лековита дејства и да је треба користити за отклањање разних болести, пре свега обољења очију.

  Оригиналан текст са портала Blic Online можете погледати на овом линку: http://www.blic.rs/vesti/srbija/mesto-gde-je-tihovao-sveti-sava-blic-u-poseti-isposnickoj-celiji-najveceg-srpskog/62jt8lt

  Н. Божовић/Блиц

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -