НАЈЛЕПШЕ УСПОМЕНЕ ИЗ СТУДЕНИЦЕ ЗА ЦЕО ЖИВОТ СА ДЕЧИЈЕГ КАМПА

0

СТУДЕНИЦА – И ове године, у периоду од 3. – 10.августа у Студеници су боравили малишани са Косова и Метохије у оквиру дечијег кампа који се већ неколико година уназад редовно одржава у конацима манастира Студенице. 


Сваке године, почетком августа месеца у манастиру Студеница одржава се камп под називом “Дечији Камп Студеница” који је  и ове године по петнаести пут окупио малишане са идејом како би деца што боље упознала Србију. У последњих пар година, учесници кампа су искључиво деца из најугроженијих енклава са Косова и Метохије. Пре тога су долазила деца и из дијаспоре: Аустрије, Швајцарске, Хрватске, Америке… као и деца из Београда.

– За камп сами налазимо средства и донације. Имамо подршку Канцеларије за Косово. Основна идеје је да деца бораве у Студеници, колевци наше традиције и културе и да се ту осећају као код куће. Конак где смо смештени има фантастичне услове, собе, храну… – каже за Студеница Online, Зорица Орбовић која са колегиницом Наташом Булајом већ петнаест година, веома успешно организује овај камп.

За време боравка у Студеници, малишани направе и неколико излета као што су посета испосници Светога Саве, која остаје заувек у срцима свих. Ту су још посете Врњачкој Бањи, Копаонику, Матарушкој Бањи… У програму је и радионица калиграфије као и спортске активности.

– Деца толико заволе Студеницу, доживљаји се препричавају годинама након боравка овде, да свима нама остају најлепше успомене за цео живот – каже Зорица.