НАРЕДНИХ ДЕСЕТ ДАНА ”ВАРЉИВО ПРОЛЕЋЕ”

0
- рекламе -

ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА: ВРУЋИНЕ ИЗ АФРИКЕ И МОНСУНСКЕ КИШЕ


Данас током дана претежно сунчано и мало топлије уз максимум од 16 до 22 степена Ветар слаб, јужни и југоисточни.

У среду током већег дела дана мало до умерено облачно, суво и још топлије. Максимална дневна температура око 25 степени. Крајем дана са севера стиже хладан фронт који ће условити локалну дестабилизацију атмосфере те је понегде и то углавном на западу, северу и северозападу могућа појава грмљвинских пљускова.

- рекламе -

У ноћи између среде и четвртка, ветар пролазно, али ће четвтак преовлађивати суво, али опет свежије, посебно на западу земље уз температуре од 13 до 20 степени.

У петак поново топлије уз јужни ветар и температуре до 28 степени. Крајем дана са приближавањем новог фронта на западу, југозападу и северозападу региона дестабилизација атмосфере уз грмљавинске пљускове.

У суботу поново претежно суво и свежије од 12 до 18 степени.

Око 09. маја над Србијом антициклон, док ће преко западне и југозападне Европе уследити спуштање влажног и нестабилног ваздуха уз циклогенезу негде над западним Медитераном.

“За сада делује да би лето могло бити мало топлије и мало сушније од просека, посебно за Јадран и јужне делове региона, али тренутно је најтоплији прорачун ЕЦМWФ-а док су сви остали свежији. Недеља која је пред нама доноси типично време за овај месец где ће се смењивати топли дани уз пролазне пљускове и мања освежења”, пише на свом фацебоок профилу метеоролог Марко Чубрило.

У таквим условима ка нама би се покренула већа количина сувог и топлог ваздуха, пореклом из северне Африке те би уследио период сувог и врло топло времена где би максимуми врло често били око 30 степени Целзијуса, док би понегде можда били и који степен виши.

Око 14. маја се очекује нарушавање антициклона уз грмљавинске пљускове и освежење што би био увод у свежији и нестабилнији део месеца. Ипак, та промена времена која се тренутно симулира за половину месеца може бити померена за мало раније, али и мало касније.

- рекламе -
ПРЕДХОДНА ВЕСТРАСПОРЕД БОГОСЛУЖЕЊА У СТРАСНОЈ СЕДМИЦИ У МАНАСТИРУ СТУДЕНИЦА
СЛЕДЕЋА ВЕСТМАТАРУШКА И БОГУТОВАЧКА БАЊА ДОБИЛЕ ВЛАСНИКА