НОВИ ВОДОЗАХВАТ НАМЕЊЕН ГАШЕЊУ ШУМСКИХ ПОЖАРА НA ПОДРУЧЈУ СТУДЕНИЧКОГ КРАЈА

6

СТУДЕНИЦА – Добровољно ватрогасно друштво „Краљево“ организовало  је  јуче свечану примопредају новоизграђеног водозахвата.


Водозахват је намењен гашењу шумских пожара и напајању дивљачи, а изграђен је средствима добијеним од  Министарства животне средине у оквиру пројекта „Изградња капацитета за заштиту животне средине подручја Резерват Биосфере Голија-Студеница од шумских пожара“. У циљу одрживости пројекта, водозахват ће на овај начин бити стављен у функцију Добровољног ватрогасног друштва „Студеница“ и Манастира Студеницe.

Уговор о реализацији пројекта  потписан дана  је 18. јула 2018. године између ДВД „Краљево“ и Министарства за заштиту животне средине. Укупна вредност пројекта износила је 1.929.800,00 динара.
Средства за  реализацију пројекта обезбедило је  Министарство за заштиту животне средине у вредности од 1.000 000 динара, а преостала средства Добровољно ватрогасно друштво „Краљево“ и донатори.

Искуства професионалних и добровољних ватрогасних јединица које су учествовале у гашењу пожара на подручју Резервата биосфере „Голија-Студеница“ показују да је за ефикасније гашење шумских пожара потребно обезбедити бржу реакцију на појаву пожара и веће количине материјала за гашење пожара (а посебно воде) у овом удаљеном заштићеном подручју. Стога је сврха овог пројекта изградња водозахвата који ће представљати резервоар у коме ће се накупљати површинске воде.

Поред изградње резервоара, пројекат је  подразумевао и опремање и обуку локалног становништва да се супротставе почетној фази пожара. Водозахват је запремине 24 м3   и изградња резервоара  је подразумевала и изградњу корита за напајање дивљачи.

0 0 vote
Article Rating
6 Comments
страији
новији највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola Sremuš

Tolike pare sprcali na jedan obican rezervoar za vodu? Neko se tu opasno ugradio?

Milan Bozic

Mogli su 20 takvih bazena da naprave.. Strasno….

Vladica Bozic

Peru samo pare

Milovan Jović

Do sada su otvarali semafore i česme? Sad počeli i rezervoare za vodu?! Pa jel ovo košta 1.900 000 dinara?!

Milutin

Čuo sam da će to biti i turistička atrakcija, idealno mesto za izletište i roštiljanje?! ???
Sada će svi dolaziti u Studenicu da pored manastira vide i ovu turističku atrakciju

Volim da roštiljam pokraj rezervoara za vodu

Već me vidim za 1.maj kako roštiljam ovde?!