ПОЧЕЛА СЕЗОНА БЕРБЕ МАЛИНЕ И У НАШЕМ КРАЈУ

0
- рекламе -

СТУДЕНИЦА – Јуче је и званично почела сезона бербе малине у студеничком крају. Из године у годину, развој малинарства  у овом крају је у порасту, тако да се све више и више могу видети поља под засадом ове културе у деловима Студенице, Рудна, Девића…  Узависности од географског положаја, берба малине је тек у почетној фази док се прави приноси и пуни јек сезоне очекује за неких  10-ак дана…  Када и метеоролози најављују и боље временске  услове који погодују развоју малине.


- рекламе -

Цена малине у Србији се стабилизује на око 200 динара по килограму, изјавио је  државни секретар у Министарству пољопривреде Зоран Рајић. Он је казао да су представници тог министарства прошле седмице имали два састанка са произвођачима и хлањачарима, али да није постигнут договор о цени малине због поприличних разлика. „У сваком случају види се неки помак на тржишту и цена се стабилизује. Цена у ваљевском крају је у последњих неколико дана стабилизована на 200 динара, а нешто је већа у Мачви“, рекао је Рајић за ТВ Пинк. Он је казао да је најважије да у Ариљу и Ивањици, где се малина највише производи, дође до договора по питању цене.

„Најважније нам је да у крајевима који су главни произвођачи малине Ариљу и Ивањици успемо да дођемо до те цене од 200 динара и драго ми је што чујем да је разум преовладао и да се та цена изједначила као у ваљевском крају на око 200 динара“, додаје Рајић.

Председник Асоцијације „Малинари Србије“ Добривоје Радовић је у петак изјавио да ће малинари бити принуђени да блокирају пруге и путеве уколико се не испуне њихови захтеви да цена малине буде 2,3 евра по килограму. Он је у Ивањици рекао Тањугу да договор малинара о цени „црвеног злата“ за 2015. годину са представницима ресорних министарстава и откупљивача није постигнут, па ће произвођачи бити принуђени да предузму радикалне мере. „У Мачванско-колубарском округу малина се плаћа од 250 до 270 динара, а нама је понуђено 170 што нећемо прихватити“, рекао је Радовић.

Став малинара и Асоцијације је да цена малине буде јединствена на нивоу целе земље, а држава треба да се запита зашто тај производ у различитим крајевима Србије има другацију цену, додао је он. Радовић сматра да извознички лоби има утицај на Министарство пољопривреде и трговине због чега оно не заузима став да реши овај горући проблем ивањичких и ариљских малинара.

По свему судећи малинари у Бајиној Башти за сада могу бити задовољни откупном ценом тог воћа, јер хладњача Еликсир за један килограм малине сорте Виламет нуди почетну цену од 180 динара и отворен рачун, док се Микер на кантару под истим условима плаћа 200 динара.

Такође, интересантна је и понуда за готовинску исплату, откупци поред аутобуске станице у овој општини нуде 250 динара за килограм „црвеног злата“.

 

ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: ТАЊУГ/Глас западне Србије

- рекламе -
ПРЕДХОДНА ВЕСТНОВИ СПОРТСКИ ДИРЕКТОР ОМЛАДИНСКЕ ШКОЛЕ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ
СЛЕДЕЋА ВЕСТСТУДЕНИЦА ВЕЧЕРАС ПОНОВО У МРАКУ!?