ПОЧИВШИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ВИШЕ ПУТА ПОСЕТИО СТУДЕНИЦУ

0
- рекламе -

ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ, КОЈИ СЕ ЈУТРОС УПОКОЈИО У ГОСПОДУ, ВИШЕ ПУТА ПОСЕТИО СТУДЕНИЦУ,  КРАЉЕВО И ЖИЧУ


Патријарх српски Иринеј више пута је, од како је био на челу Српске православне цркве, био у посети Краљеву и манастирима Жича и Студеница.

Последњи пут у Краљеву и Жичи био је 6. октобра 2019. године када је у Жичи обележавано 800 година аутекефалности Српске православне цркве.

- рекламе -

„Ево нас у нашој највећој светињи у којој се српски народ окупљао, Богу молио, веру своју ширио, овде је пре осам векова почела историја српске цркве и српског народа“, поручио је тада патријарх српски Иринеј у својој беседи током свечане литургије служене поводом обележавања 800 година аутекефалности Српске православне цркве у манастиру Жича.

У манастиру Жича заједно са архијерејима Српске Православне Цркве, боравио је и 8. маја 2019.  током редовно мајског заседање Светог Архијерејског Сабора, а уочи заседања у Жичи, Храм Светог Саве у Краљеву имао је несвакидашњу част да поводом храмовне славе Спаљивања моштију Светог Саве дочека Патријарха и велики број архијереја Српске Православне Цркве.

Средином октобра 2018. године у Краљеву, Жичи и Студеници, боравио је са гостом Српске православне цркве патријарахом антиохијским и свег Истока Јованом Десетим, а годину дана раније Патријарх српски Иринеј и патријарх Александријски и све Африке, Теодор Други боравили су два дана у Краљеву где су посетили храм Светог Саве и манастире Жичу и Студеницу.

Приликом свих посета патријарха Иринеја дочекивао је велики број грађана.

Патрјарх Иринеј, Краљево је посетио и после разорног земљотреса у новембру 2010. године.  “Остаје нам да невољу поделимо заједно”, рекао патријарх Иринеј у Краљеву, после обиласка цркве Свете тројице оштећене у земљотресу.
„И то се дешава у животу људи, па и ово морамо прихватити као Божју опомену свима нама. На нама је да ову невољу заједнички поделимо“, рекао је патријарх Иринеј.

- рекламе -
ПРЕДХОДНА ВЕСТУПОКОЈИО СЕ У ГОСПОДУ ПАТРИЈАРХ СРПСКИ ИРИНЕЈ
СЛЕДЕЋА ВЕСТПРОНАЂЕНА ПЕЋИНА НА ПУТУ ПРИДВОРИЦА – ДЕВИЋИ