ПОВРЕЂЕНИ ДРВОСЕЧА: “ЗНАО САМ АКО СТАНЕМ НА СЕКУНД, УМИРЕМ”

6

КРАЉЕВО – Повређени дрвосеча који се недавно повредио у шуми изнад Ушћа, тако што је пао на моторну тестеру,  опоравља се у краљевачкој болници.


„Није постојало ништа треће у том тренутку. Ако успем да дођем до неког да ми помогне, имаћу шансу да преживим. Или ћу остати у шуми и умрети. Превезао сам мајицом распорене груди из којих је текла крв и кренуо лагано“, почиње своју причу за  „Србија видео“ дрвосеча Светислав Ђукић(57) из Новог Села код Врњачке Бање који је са исеченим грудима ходао километрима кроз шуму.

Светислав се повредио у шуми изнад варошице Ушће док је секао дрва, тако што се оклизнуо и пао на укључену моторну тестеру која је ушла унутар тела, тик поред срца и исекла га са стране. Тако рањен, са отвореном раном од 30 центиметара кроз коју су се видели унутрашњи органи, јер је мач тестере пререзао ребра, срчану и плућну марамицу и чак део срца, пешачио је неколико километара кроз шуму. Онда је аутом одвезен до Ушћа, одакле су га пребацили у краљевачку болницу. Само захваљујући уиграном тиму састављеном од у том тренутку најбољих хирурга у Општој болници „Студеница“ у Краљеву, Светислав је данас жив.

“Не могу да вам опишем какве су биле муке ићи са таквом раном кроз шуму. У једном тренутку ми је долазило да седнем. Али, знао сам да ако то урадим, изгубићу драгоцено време. Јер, сваки минут је био драгоцен, а све време сам крварио. Необјашњиво је. Сматрам да је то било оличење упорности живота. Мислим да сам само зато што сам целог живота био радан, тврд и у кондицији, успео да преживим” – објашњава овај дрвосеча.

Светислав каже да скоро две недеље како лежи у болници размишља о томе како је тестера могла да га исече. Али, нема јасног одговора.

“Сваког дана мислим о томе. Не могу ни себи да објасним како ме је тестера исекла, а много сам стабала пререзао у прошлости. То је био тренутак. Када сам се оклизнуо и пао, ја сам размишљао о томе да не оштетим ланац на тестери јер сам га тако добро наоштрио да је секао стабла као жилет. Зато сам повукао тестеру на горе. Онда се она вратила и почела да ме сече. Успео сам да је на кратко склоним, али се она поново навратила и буквално на исто место на грудима наставила да ме сече” – прича са неверицом Светислав.

Колико је овај дрвосеча био јак и присебан, говори податак да се бола уопште не сећа, али како нам је рекао, било му је жао када је видео тако велику рану у грудима.

“Толики процеп на грудима, а ја се не сећам бола. Али, претекао сам. Не постоје речи којима бих могао да се захвалим овим предивним људима у болници у Краљеву. Спасили су ми живот” – каже Светислав који и поред своје чврстине није могао да сакрије сузе радоснице.

Светислав каже да ће највероватније након изласка из болнице отићи на опоравак у Врњачку Бању.

 “Ја живим сам, односно имам старог оца. Боље ми је да будем у некој установи док се не опоравим. Планирам да мало таксирам у Врњачкој Бањи, неких годину дана, док се потпуно не опоравим. А онда, тестеру у руке и поново у шуму. Нема предаје” – испричао је овај дрвосеча.

Н.Б. / Srbija Video

новији страији највише гласова
Обавештење
Bozidar Paunovic
Гост

Kakvu ludu sreću je imao

Nikola Sremuš
Гост

Brz oporavak junacino.

Weca Wecca
Гост

Ovom coveku treba da se dodeli penzija I materijalno pomogne.Bravo a I imao je I Bozju pomoc

Branimir Bane Jablanović
Гост

Sreća u nesreći!

Dragana Radenkovic
Гост

Bog je veliki i milostiv,to se vidi iz datog primera,ovaj čovek se spasio samo uz Božju pomoć,jer tako ranjen,rasečenih grudi,samo Bog je mogao da ga vodi na pravi put i spasi mu život,uz pomoć i nesebičnu stručnost naših Kraljevačkih stručnjaka.Velika pribranost i snaga ovog hrabrog čoveka je bila odlučna,u borbi za život,da kilometrima onako ranjen pešači nije lako nikako,to govori mnogo o ovom hrabrom čoveku.Ovom drvoseči junaku je potrebna pomoć države,da dobije zasluženu penziju.

Gale
Гост
Gale

Da, samo vi secite sume i pravite mini hidroelektrane, ostacemo bez vode i mi i oni.