ПРАЗНИК ПРЕПОДОБНОГ СИМЕОНА МИРОТОЧИВОГ (СТЕФАНА НЕМАЊЕ)

0

СТУДЕНИЦА – Српска Православна Црква данас обележава празник Преподобног Симеона Мироточивог, односно Стефана Немању, оснивача српске династије Немањића, који је умро на Хиландару на данашњи дан 1200. године.


Преподобни Симеон Мироточиви

 

Пре него што се замонашио (1196. године) и добио монашко име Симеон, владао је Србијом као велики жупан.

Стефан Немања је власт преузео 1166. године кад је збацио брата Тихомира, великог жупана, штићеника двора у Цариграду.

Убрзо по преузимању власти покушао је да се одупре супрематији Византије, против чије је војске ратовао у савезу са Млетачком републиком, али је то успио тек послије смрти византијског цара Манојла Комнина 1180. године.

У савезу са Угарском напао је и Србији прикључио зетско приморје /стару српску Краљевину Дукљу/, Требиње, Захумље, област око Јужне и Велике Мораве као и простор Косова и Метохије /без Призрена/.

Немачки цар и један од вођа Трећег крсташког рата Фридрих Први Барбароса, који је са војском на основу споразума са Немањом прошао кроз Србију, 1189. није прихватио његову понуду за заједничку борбу против Византије.

Када су крсташи прешли у Малу Азију, Византија је напала Србију 1190. године, али је Немања успио да очува самосталност државе.

Пошто је престо уступио средњем сину, касније првом краљу из династије Немањића – Стефану Првовенчаном, а не најстаријем Вукану, замонашио се у својој задужбини манастиру Студеница (где се и налазе његове мошти) и узео монашко име Симеон.

Како ове године празник  пада у Чисту Недељу, у манастиру Студеница обележен је протекле Недеље (22.фебруара).