-16 C
Kraljevo
уторак, 25. јануара 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  ПРВА КЛАПА СЕРИЈЕ О НЕМАЊИЋИМА ПАЛА У СТУДЕНИЦИ

  - маркетинг -

  СТУДЕНИЦА – Серија о династији Немањића, под називом „Крунисање Стефана Првовенчаног: Прва немањићка краљевина“ почела је да се снима у околини Студенице у месту званом “Борова лука”.


  Серија представља период од рођења великог жупана до смрти Уроша Нејаког, као и борбе великих сила за територију Балкана, унутрашње сукобе, стицање аутокефалности српске цркве, војне успехе и крваве борбе. Серија ће имати 12 епизода чије се емитовање може очекивати крајем ове године у којој се обележава 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног.

  Војин Ћетковић глуми Стефана Првовенчаног, улога Светог Саве поверена је Драгану Мићановићу, а Вукана Немањића глумиће Небојша Глоговац. Њихову полусестру игра Нада Шаргин, а остале улоге добили су Слобода Мићаловић, Ивана Михић, Миодраг Мики Крстовић. Серијал се снима у продукцији РТС-а, редитељ је Марко Маринковић, а сценариста је Гордан Михић.

  Снимање би требало да траје четири месеца и то на аутентичним локацијама међу којима су Студеница и Црква Светог Петра и Павла у Новом Пазару.

  Прве сцене су почеле да се снимају неколико километара од манастира Студеница, а на снимању смо затекли Војина Ћетковића, који је рекао да му је драго да се коначно неко бави темом Немањића и што је њему поверена улога Стефана Првовенчаног.

  – Драго ми је да се серијом бавимо из једног савременог угла и на савремен начин. Не мислим да смо нешто дирали што се тиче костима, већ просто у начину третирања тог проблема и тог времена, какве су у осталом све историјске серије које гледамо на кабловским телевизијама. Сматрам да ми имамо капацитет да направимо исто тако – рекао је Ћетковић, наглашавајући да му је посебно драго што је снимање на свега пар километара од манастира Студеница, на аутентичном месту.

  Ћетковић каже да очекује да се серијал о Немањићима настави, јер би у противном сав труд био бачен.

  – Све ове људе који раде на снимању знам јако добро и све ово је предивно – рекао нам је Војин.

  Редитељ Марко Маринковић каже да је место на коме је почело снимање, некада било ловиште Немањића, пусто и ненасељено, и да је након тога Стефан Немања подигао манастир Студеницу.

  – Корисно је што је место сликовито и добро за снимање, и заиста смо на просторима на којима су Немањићи боравили. Глумцима поготово прија, јер могу да осете тај амбијент. Очекујем да ово буде једна верна реконструкција тог времена, од краја 12. и почетка 13. века. Оно што данас не постоји реконструисаћемо. Манастир Жичу ћемо рецимо повратити у тај стари сјај у ентеријеру, дворове ћемо представити на аутентичан начин. Ово је један веома сложен пројекат иза којег је стао РТС, сценариста Гордан Михић, и што се тиче домаће продукције ово ће бити један велики искорак – рекао је Маринковић, наглашавајући да ће велике сцене бити снимљене у манастиру Студеница.

  Серија ће обухватити један период од 80 година живота, од Стефана Немање, па до смрти Стефана Првовенчаног. Она ће описати ситуације, не само из тог историјског угла већ и из куће Немањића, какви су били њихови проблеми, не само породични већ и морални.

  Богољуб Митић игра оца, практично првог генерала Немањића, Богдана. Он каже да ће ово бити једна врхунска серија, али да је њему посебно драго што се враћа на РТС.

  – Лик којег ја играм се појављује у две епизоде, и почаствован сам што се ме позвали, јер је РТС једина телевизија која професионално снима серије. Мајке ми! Играо бих и за џабе са оваквом екипом. Када сам видео и да имам свој трејлер и сву ову опрему, одушевио сам се – рекао нам је Богољуб, популарни Ђоша.

   

  ИЗВОР ИНФОРМАЦИЈЕ: srbijavideo.com

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -