РАДОВИ НА ФРЕСКАМА У БОГОРОДИЧИНОЈ ЦРКВИ У СТУДЕНИЦИ

0

СТУДЕНИЦА – Републички завод за заштиту споменика културе Београд средином јула отпочео је радове на фрескама у Богородичиној цркви у манастиру Студеница.


У предходним сезонамa је рестаурисано око 40% сликарства из XIII века  и XVI века. Ове сезоне је у плану да се на композицији Успење Богородице изведу обимни конзерваторско-рестаураторски радови.

Успење Богородице је једна од најлепших и најважнијих фресака у главној цркви с обзиром на то да је Успење храмовна слава. Припада обнови из XVI века и има изузетене уметничке али и историјске вредности због тога што се у једном њеном делу налази важан натпис који опширно сведочи о обнови 1569. захваљујући којој су настале фреске које се приписују зографу Лонгину.

“Потрудићемо се да овом изузетном делу вратимо првобитну лепоту и да рестаурирамо мрежу оштећења коју сад можемо видети а због које је тренутно тешко сагледати композицију. Наш задатак је да све историјске слојеве којима обилује ова целина, заштитимо и прикажемо посетиоцима” – истичу у Републичком заводу за заштиту споменика културе у Београду.