СРЕЋАН БОЖИЋ – ХРИСТОС СЕ РОДИ

10

Православни верници који поштују јулијански календар славе Божић – рођење Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник.


Божић је, уз Ускрс, један од два највећа хришћанска празника. То је дан када хришћански свет слави рођење Христово и када је, према веровању, дух Исуса свеприсутан међу људима, доносећи им мир и праштање.

Осим Српске православне цркве, Божић се по јулијанском календару слави и у руској, грузијској и македонској цркви, Јерусалимској патријаршији, Светој Гори, а обележавају га и Копти у Египту.

Паљењем бадњака и литургијама православни верници који Божић обележавају по Јулијанском календару, у свим црквама обележили су Бадње вече. На сам Божић, служена је Света архијерејска литургија, а затим је организовано и ломљење божићне чеснице.

Припреме за Божић почињу 40 дана пре 7. јануара, када почиње Божићни пост који представља прочишћење духа и тела пред најрадоснији догађај у православљу.

Од Божића до Богојављења, људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди“, а отпоздрављају са „Ваистину се роди“.

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу. Верници који славе Божић дан започињу уношењем неначете воде, дочекивањем положајника, одласком у цркву на службу и причест, те првим мрсним доручком.

Дуг је списак народних обичаја који красе овај празник – од ломљења погаче па до игара које симулирају тобожње вијање Божића.

Први дан Божића је дан радости рађања, обнављања живота, док се други дан проводи у свечаном, тихом домаћем расположењу, а у црквама служи Литургија захвалности Богородици.

новији страији највише гласова
Обавештење
Ljiljana Miljković
Гост

Vaistinu se rodi!

Živojin Dragojlović
Гост

Ваистину се роди

Zoran Obrenovic
Гост

Vaistinu Se rodi!!!

Daca Ustevic
Гост

Vaistinu se rodi

Sanja Matovic
Гост

Vaistinu hristos se rodi

Snezana Ancin
Гост

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Jasmina Jovanovic
Гост

vaistinu se rodi❤

Dragana Peric
Гост

Vaistinu se rodi!

Biljana Lalić
Гост

Vaistinu se rodi.

Gordana Vukomanovic
Гост

Vaistinu se rodi