СТУДЕНИЦА ЖЕЛИ ДА ИЗМЕСТИ ПУТ И ШКОЛУ

1

СТУДЕНИЦА – Манастир Студеница планира да  измести пут поред његових зидина према Рудну и Ивањици, сазнаје “БЛИЦ”.


Реализацију је досад спречавао поступак реституције, али након што је манастиру враћена имовина, пут према потпуној изолацији манастира Студеница од мештана потпуно је отворен. Манастиру су у поступку реституције враћена 1444 хектара, као и Карађорђев конак. Пре две године на јавној лицитацији манастир је купио Задружни дом, и то је изазвало неку врсту револта код мештана, јер је омладинска сала била у склопу дома.

– То је била нека врста сигнала да свуда око Студенице желе да направе неку врсту манастирског мира. Игуман Тихон важи за другог ктитора Студенице и у томе треба тражити разлоге. Он жели да се потпуно сачува Манастир Студеница, а једини начин је изолација – сазнаје “БЛИЦ” у Епархији жичкој.

Након тога на ред је дошао пут стар пола века који би могао бити измештен. Тиме би се Студеница потпуно изоловала од возила.

– Постоји идеја да  пут иде са леве стране реке Студенице, а одатле би се рачвао за Рудно и Мланчу. Не знам кад ни како би се то реализовало. Мештани имају данас мало другачији однос са свештенством Студенице, јер су се некако дистанцирали од нас. Пре десетак година су монаси опслуживали, а сада постоје попови од којих је један задужен за Студеницу, а други за Ушће – каже председник МЗ Студеница Драган Јевремовић.

Градоначелник Краљева Томислав Илић потврдио је да је било разговора око премештаја пута.

– Постојали су разговори са братијом студеничком о премештају пута, али град Краљево то не би могао да реализује јер је то много скупа инвестиција. Тај посао морао би да иде преко републике Србије – каже Илић.

Пошто се након враћања имовине манастиру Студеници на њеном поседу налазе и основна школа и амбуланта, поставља се питање да ли ће и ти објекти бити измештени. како сазнајемо, зграда школе је монтажног типа и премештање не би било велики проблем, али је проблем локација и инфраструктура.

Протосинђел Сава, секретар Епархије и блиски сарадник владике Јустина, рекао је да они “немају сазнања да ће се радити на измештању пута или премештати објекти”.

МЕШТАНИ НЕ БИ ВОЛЕЛИ ДА ОСТАНУ БЕЗ ПУТА

– Ако је потребно да се тај пут измести, мештанима Студенице је свака одлука прихватљива која није на штету људи који овде живе. Једноставно, не би смо желели да дођемо у ситуацију да се постојећа траса угаси, а нова не реализује – каже Радован Томић из Студенице.

 

Н.Божовић/БЛИЦ

0 0 vote
Article Rating
1 Comment
страији
новији највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Radovan Tomić

A bojim se da će do toga i doći, jer mesto polako izumire tako da neće ni imati potrebe da se izmešta trasa jer za 30-ak godina u Studenici neće postojati živalj. Ostaće samo manastir!!!