СТУДЕНИЧКИ КАЈМАК И СИР У БЕСЦЕЊЕ, ЈЕДИНИ КУПЦИ ПРЕКУПЦИ

0

СТУДЕНИЦА – ОРГАНСКИ КАЈМАК 320 ДИНАРА, ОРГАНСКИ СИР 130 ДИНАРА!!!


Мештани студеничког и и ушћанског краја немају коме да продају првокласне млечне производе који се производе искључиво на природни – готово органски начин, па их накупци уцењују ниским ценама. Тако су протеклог викенда килограм кајмака накупци по студеничким селима плаћали, под условом да је био упакован у неповратну пластичну амбалажу  само 350 динара по килограму, а домаћицама које су га понудиле из чиније мизерних 320 динара. Првокласан сир могао је да постигне максимлану цену 150 динара за килограм, што је далеко испод цене производње.

“Принуђени смо да овако продајемо сир и кајмак, јер нам треба новац за плаћање рачуна за струју, телефон, а и нешто треба да се купи уље, шећер.”, каже за Краљево Онлине средовечни домаћин, који са супругом живи сам а гаји две краве и десетак оваца. “Деца када се најаве из Београда онда скупљамо за унучиће, а понеки килограм они продају по комшилуку, додаје.

Откупну цену одређују накупци који повремено долазе у студеничка села, тако да су произвођачи принуђени да им млечне производе готово поклањају. Ко има аутомобил викендом сир и кајмак покуша да пода на пијаци у Ушћу али су и тамо главни купци препродавци. Раније се могло продати и мештанима ових крајева који немају свој сир и кајмак али због ниске платежене моћи, сир и кајмак постали су луксуз тако да се купују минималне количине, често се кући враћа непродата роба, па је трошак за одласка до пијаце удаљене и до 20 км већи од зараде.

Некада су домаћице током недеље бели мрс спремале за пијацу у Краљеву, на коју су обично одлазиле петком када је у Краљеву пазарни дан. Нередован и скуп аутобуски превоз и пооштрене мере на пијаци, одавно су их одвратиле од те авантуре.

За домаћинство које има једну до две краве и неколико оваца не исплати се прибављање дозвола за производњу и промет млечних производа, регисрација, анализа млека и млечних производа, као и решење о регистрацији објеката у Управи за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине, санитарни прегледи, па то навелико користе накупци који кајмак и сир препродају и лепо зарађују.

Краве и овце у студеничком крају искључиво се хране природном храном, до снега су на испаши, а када падне снег хране се сеном. Ливаде се ђубре искључиво стајњаком па је сир и кајмак органски.

ЉБЛ