СУТРА ЈЕ МАЛА ГОСПОЈИНА, САБОР У СТУДЕНИЦИ

5

СТУДЕНИЦА – Сутра на велики хришћански празник “Мала Госпојина” у Студеници се традиционално одржава народни сабор.


Некада је студенички сабор важио за један од највећих на овом подручју, данима се говорило и припремало за тај дан, знао  је да траје и по неколико дана. Поред локалног становништа окупљао је госте из суседних градова. Свеопште стање у друштву утицало је на то да да овај догађај данас окупља знатно мање посетилаца него раније и да се одржава само један дан.

Мала Госпојина која се обележава сутра, убраја се у 36 великих празника у црквеном календару означених црвеним словом. Родитељи Пресвете Богородице Јоаким и Ана живели су у Назарету, а ћерку Марију добили су у позним годинама, након пет деценија брака.

Верује се да ће јесен и зима бити благи, без много хладних дана, ако на сутрашњи празник буде ведро без облака и ако се види сунце већи део дана.

0 0 vote
Article Rating
5 Comments
страији
новији највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Jelena P.

Nekada je to bio jedan od najlepših i najvećih vašara u ovom delu Srbije. Danas jedva i da se održava ali bitno je da i dalje traje ida s etradicija ne prekida. Lep provod svima želim.

Павле Тодоровић

ocel imati ko da dodje na sabor

Ratko Dugalić

Dok sam bio mlad dolazio sam i uoci sabora bilo je divno i lepo puno naroda i bilo je veselo a nije moglo da se prodje koliko je bilo naroda neznam sada kako ce biti

Milorad Jovanović

Svuda je ovakav vid sabora zamro pa verujem i da je tu. Ali dobro je da ima pa koliko toliko da se nešto dešava. Kriza je nema narod para, volje, želje. Ubili su sve u nama tako da smo zaboravili da se družimo i provodimo. Studenica je divno mesto i trebalo bi svakako obići ovaj kraj, ne mora da bude sabor.

Sanja Matovic

Nekad je bio sabor a sada šačica ljudi prošeta ?