ЛЕТЊА ДУХОВНА АКАДЕМИЈА У СТУДЕНИЦИ

0

СТУДЕНИЦА –  И ове године у периоду од 15.-17. јула,  у манастиру Студеница одржаће се “Летња Духовна Академија Музичке Омладине Србије”.


Летња духовна академија је основана 1992.године у окриљу Музичке омладине и уз благослов Српске православне цркве. Мали тим у коме су били академик Димитрије Стефановић, координатор музичке омладине Србије Миодраг Павловић (1932-2002) и музиколог проф. др Снежана Николајевић осмислио је концепт који се ослањао на хорске недеље, али је, уз низ слојева – хорске пробе и концерт полазника на крају десетодневног рада, концерте гостујућих хорова, предавања наших еминентних уметника и научника и учешће полазника у богослужењу – добио видлетње академије. Кроз период од две деценије Летња духовна академија је стасала у  својеврсну институцију кроз коју је прошао велики број полазника, која је из године у годину мењала акценте свог програма, али је увек задржавала своју основну идеју – приближавање младих српској култури, традицији и православљу.

Манастир Студеница је по својој лепоти, положају, изгледу и светосавском духу био идеално место за ову својеврсну духовну школу, па је тако и ове године, када се Летња духовна академија одвија у виду Духовног викенда: полазници, чланови хора Аллилуиа из Београда, извешће два концерта у Богородичиној цркви, учествоваће у богослужењу и Литургији и имати прилику да прате  предавање и промоцију књиге. Духовни викенд се одвија уз благослов и велику подршку архимандрита Тихона игумана манастира Студеница, који ће беседити пре првог концерта.

ПРОГРАМ ДУХОВНЕ АКАДЕМИЈЕ:

ПЕТАК 15.јул

Отварање

19.00 часова Архимандрит Тихон, игуман манастита Студеница

проф.мр Владимир Милић

Концерт Хора Аллилуиа

Диригент Милица Радивојевић

СУБОТА 16.јул

10.00 – 12.00 часова  Проба хора

15.00 – 16.00 часова Предавање др Ана Рашковић; Српска химнографија  у руској знаменој богослужној појачкој традицији од 15. до 19. века

16.00 – 16.30 часова Промоција књиге “Музика и телевизија – умеће и/или уметност” Снежане Николајевић, говоре проф.мр Весна Кршић музиколог и аутор

18.00 часова Вечерње

19.30 часова Концерт Хора Аллилуиа

НЕДЕЉА 17.јул

9.00 часова Литургија

 

Музичка омладина Србије