СВЕ МАЊЕ ЂАКА И УРУШЕНЕ ШКОЛЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГОКЧАНИЦЕ

3

ГОКЧАНИЦА – Миграција стновништва са овог подручја условила је да је све мање ђака који похађају школу на територији Гокчанице.


Основна школа у Међуречију почела је са радом 1874. године и једна је од најстарих школа у Ибарској долини. Школа је све до 1961. године била четвороразредна а од школске 1962./63. школа постаје осмогодишња. Као самостална школа, са статусом правног лица и са три истурена одељења, у Поповој Реци,  Борову и Предолу.  Под називом Основна Школа „Бранко Радичевић“ она је радила све до 1970. године. Тада долази до реорганизације и ова школа је припојена Основној школи „Милун Ивановић“ у Ушћу, као њено истурено одељење. Нажалост, зуб времена учинио је своје тако да се стара школа налази у поприлично лошем стању.

У непосредној близини старе и оронуле школе налази се и новија школска зграда где деца похађају наставу и која је изграђена пре петнаест година.

“Поред ове школе постоји и школа у Борову, где има један ђак сад да пође у предшколско и школа у Предолу, која се нажалост урушила, па једини ђак који сад полази у први разред , мораће наставу да прати у приватној кући коју је школа изнајмила за своје потребе.” – каже нам Жељко Стефановић, председник Месна заједнице Гокчаница.

Осмогодишњу школу у Међуречју похађа осморо ђака, а након петнаест година, ове јесени ће по први пут школа у Предолама примити једног ђака који ће наставу похађати у приватној кући коју је школа изнајмила за ове потребе.

новији страији највише гласова
Обавештење
Srbija News
Гост

Nažalost, sela nam polako zamiru!

Ratko Dugalić
Гост

Nije jedina svugda sela odumiru

Biljana Vukomanovic
Гост

Penzioneri u skole ne idu a drzava mlade tera iz sela.