СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНЕ У КРАЉЕВУ; УВОДЕ СЕ РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ

0

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ПРЕДЛОЖИО ДА СЕ УВЕДУ РЕСТРИКТИВНЕ МЕРЕ


Градски штаб за ванредне ситуације на територији града Краљева, у складу са епидемиолошком ситуацијом, обавештава следеће:

Да је, на препоруку Завода за јавно здравље Краљево, а услед погоршања епидемиолошке ситуације на територији града Краљева, регистровањем 30 новооболелих, са једним смртним исходом, у протеклих 48 часова, са трендом погоршања, на данашњој електронској седници, утврдио предлог мера и препорука за сузбијање настанка и ширења заразне болести COVID-19 и исти проследио министру ресорно задуженом за послове здравља, Институту за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ и Кризном штабу за сузбијање заразне болестиCOVID -19, на разматрање и давање сагласности.

OB Studenica Internistički sektor 30 jun 2020

Предложене су следеће мере:
1. Забрањује се окупљања више од 5 особа у затвореном и на отвореном простору уколико није могуће обезбедити физичку дистанцу од 2 метра и одговарајуће мере заштите (ношење заштитне маске и/или визир и рукавица).

2. Забрањује се организовање свечаности (свадбе, рођендани, прославе, крштења и сл.) као и спортске и друге манифестације забавног карактера (концерти, утакмице и сл.)

3. Ограничити рад угоститељских објеката (кафића, барова, ресторана, хотела / хотелских ресторана, кладионица које пружају угоститељске услуге, и сл.) на територији града Краљева. Предлажемо да се објектима ове врсте ограничи радно време на период од 7 до 20 часова.

4. Рад угоститељских објеката прилагодити тако да број особа за столом не може бити већи од двоје уз поштовање обавезне дистанце од 2 метра између столова. Број особа у објекту треба ограничити тако да је могуће обезбедити удаљеност од најмање два метра од других особа у свим правцима. Сви запослени су у обавези да носе маске и/или визире и рукавица, док су послодавци дужни да обезбеде адекватна средства за дезинфекцију руку која ће бити лако доступна. На улазу у објекат поставити дезо-баријере са одговарајућим дезинфекционим средством по препорукама Министарства здравља Републике Србије. У самом објекту потребно је што чешће спровођење дезинфекције. У тоалетима обезбедити течни сапун и папирне убрусе.

5. У свим образовним установама (предшколским, школским и високошколским) одложити окупљања (додела сведочанства, диплома и других скупова). Пријемне и друге испите, као и упис ученика у образовним установама потребно је организовати уз примену свих мера заштите (физичка дистанца од 2 метра, ношење маске и /или визира и рукавица).

6. У затвореном простору (јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, трговински објекти, тржни објекти, кладионице и друге радне организације) увести обавезно ношење маски и/или визира уз редуковање броја људи на одређеном простору како би се дистанца од 2 метра испоштовала. Препорука је да у овим објектима уколико постоје кафетерије / мензе и слични простори где се продају и служе вода, сокови или храна, не раде до даљњег како би се смањило окупљање већег броја особа на једом месту и скратило време боравка у затвореним просторима. Рад тржних центара је могућ уз поштовање забране окупљања људи, уз обавезно поштовање физичке дистанце у локалима и другим објектима унутар тржног центра.

7. У јавном превозу (градски, међуградски, и други организовани превоз) обавезно је ношење заштитне маске и/или визира (возачи, редари, контролори и путници) уз редовно проветравање и дезинфекцију возила. Лицима без заштитне маске се забрањује улаз возило јавног превоза или организованог превоза. Број и распоред путника у возилу треба да је такав да омогућава прописану удаљеност међу њима од најмање један метар. Возачи такси возила су у обавези да имају адекватну заштиту (ношење маски и рукавица) уз постављање заштитне преграде ради дистанцирања од путника у возилу, као и честих проветравања и дезинфекција возила.

8. Забранити рад отворених базена, „SPA“ и „Wellness“ центара.

OB Studenica hiruški blok ulaz 30 jun 2020

9. Препорука је да вртићи и предшколске установе спроведу све мере заштите у складу са упутствима надлежног министарства. Препорука родитељима је да чување деце организују мимо вртића, осим ако радне обавезе родитеља то не дозвољавају.

10. У парковима, дечјим и спортским игралиштима и током вежбања на отвореном простору, дозвољено је окупљање до 5 особа. Не препоручује се боравак у групи коју чини више више од 5 особа, осим ако не живе у истом домаћинству и у којем иначе не примењују меру физичког дистанцирања.

11. У верским објектима, и приликом верских обреда ( крштења, причешћа, венчања, опела и др.) спроводити све мере личне заштите.

12. Рад козметичких, фризерских салона, салона лепоте, „фитнесс“ центара и теретана организовати уз спровођење свих мера заштите од стране запослених (ношење заштитне маске, визира и рукавица).

13. У свим објектима јавне намене (јавне установе, јавна предузећа, привредна друштва, банке, поште, трговински објекти, тржни центри и други) потребно је спроводити честу дезинфекцију – минимум једном дневно одговарајућим дезинфекционим средствима по препорукама Министарства здравља Републике Србије.

Kraljevo gradska uprava 30 jun 2020

14. Препорука да се у стамбеним зградама спроводи минимум једанпут дневно дезинфекција заједничких просторија уз употребу адекватних дезинфекционих средстава по препоруци Министарства здравља РС (улаза, ходника, степеништа, лифтова, подрума, вешерница и сл.)

15. Препорука јавно комуналним предузећима је да спроводе што чешће прање улица и јавних површина уз употребу адекватних дезинфекционих средстава по препоруци Министарства здравља РС.

Након добијања сагласности од стране надлежних републичких органа и институција, град Краљево ће приступити спровођењу епидемиолошких мера у циљу сузбијања ширења епидемије заразне болести COVID -19.

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА КРАЉЕВА