2 C
Kraljevo
уторак, 18. јануара 2022.
More

  Објављено

  Последње вести

  СВИ ПУНОЛЕТНИ ГРАЂАНИ ДОБИЋЕ ПО 100 ЕВРА, ПО ЗАВРШЕТКУ ВАНРЕДНОГ СТАЊА

  - маркетинг -

  То је једна од мера државе за опоравак српске економије, која је погођена епидемијом вируса корона


  Сви пунолетни грађани Србије добиће директну помоћ од 100 евра, саопштио је данас министар финансија Синиша Мали. То је једна од мера државе за опоравак српске економије, која је погођена епидемијом вируса корона.

  „Издвојићемо око 70 милијарди динара из буџета, и сваком пунолетном грађанину уплатити уплатити износ од 100 евра, у динарској противвредности“, рекао је Мали.

  Он је истакао да је то велики знак подршке и жеље да се унесе једна дозу оптимизма. „Да покажемо колико је Србија у овом тренутку јака, и да сваком суграђанину омогућимо да добије око 12.000 динара. То је добро за повећање потрошње, ликвидности, али и начин на који, као држава желимо да подржимо све грађане да заједно прођемо кроз све ово“, рекао је Мали.

  Упитан када ће грађани добити тај новац, Мали је рекао да ће влада у наредних десетак дана изаћи са процедуром за исплату, као и да ће исплата почети одмах након завршетак ванредног стања. „Онда ћемо уплатити новац на рачун сваког пунолетног грађанина Србије“, додао је Мали.

  evro slika

  Хоћемо сваком грађанину да помогнемо. Он је додао да држава својим мерама жели да буде солидарна, јединствена, да сваком грађанину помогнемо што је могуће више да преброди актуелну кризу.

  Мали је упитан да ли је једнократна помоћ од 100 евра могла праведније да се расподели, а не линеарно, казао да је жеља државе да сваки пунолетни грађанин осети снагу државе, дозу оптимизма. „На знам још како ће се расподелити. Наша жеља је да свим пунолетним грађанима Србије, од оног који је напутио 18 година до пензионера исплатимо помоћ у износу од 100 евра“, нагласио је он.

  На питање да ли то што је 595 предузећа обуставило производњу према процени Привредне коморе Србије, значи да радници не примају никаква примања, Мали је казао да Комора свакодневно прати ситуацију, као и његово министарство. „Проблем је, пошто је ванредно стање уведено пре две недеље, да немамо још довољно података да би се сагледало свако радно место и предузеће. Имате кумулативне податке и смернице на основу којих смо изашли са овим мерама“, објаснио је Мали.

  Казао је да мере предвиђају ослобађање привредних субјекат у приватном сектору плаћања пореза и доприноса, као и аконтација на порез на добит. „Тиме желимо да нађемо начин да средњим, мали и микро предузећима, који запошљавању више од 900.000 луди, омогућимо да нађу новац. Хоћемо као одговорна држава да изађемо у сусрет да лакше преброде кризу“, рекао је он.

  Siniša Mali i Marko Čadež

  Мали је казао да су мере равноправне, равномерне и показују солидарност. „Никада се пре нико није суочио са оваквом кризом. Није економија никада овако стала, да нема продаје ни производње. Када немате претходна искуства покушавате агресивним мерама да пружите подршку свима. Сви ми пролазимо кроз ову кризу. Хоћемо да будемо солидарни, јединствени, да сваком грађанину помогнемо што је могуће више“, поручио је он.

  Појаснио је да ће новац за запослене у тим предузећима вероватно ићи преко посебног рачуна, преко предузећа сваком запосленом. „Хоћу да избегнем било какву злоупотребу да уплаћени новац запосленима послодавац, на пример, потроши за друге ствари. Направићемо систем да новац иде онима којима је најпотребнији“, закључио је он.

  Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж рекао је данас да државни пакет мера помоћи привреди садржи 90 одсто предлога привредника и да је тренутно 595 предузећа делимично или потпуно обуставило производњу, али нису отпустила раднике.

  „Овај пакет мера чува људе, радна места, ликвидност, производњу и кичму привреде. Криза се не може решити милијардама које ћете упумпати у нека тржишта, морамо се најпре вратити на то да се тржишта поново консолидују и врате у функцију“, казао је Чадеж на конференицји за новинаре на којој је министар финансија Синиша Мали представио антикризне мере.

  Чадеж је оценио да су мере помоћи углавном намењене малим и средњим предузецима, али и оним великим да очувају радна места и ликвидност, да преживе овај период, а да кроз други део мера дођу до повољног и инвестиционог новца и да им се држава нађе као партнер и гарант.

  - маркетинг -

  Последње вести

  - маркетинг -

  Ако сте пропустили

  - маркетинг -