“ТЕРАЊЕ ЈЕРЕМИЈА”

0

Студеница – Сутра је празник светог пророка јеремије и за овај  празник везују се многобројна веровања и обичаји у народу.


Свети пророк Јеремија је хришћански светитељ и пророк рођен шест векова пре Исуса Христа. У народу постоји веровање  да је овај светитељ и пророк, заштитник од змија отровница. У студеничком крају, обичај је да се на дан уочи овога празника, растерују ови гмизавци. Углавном дечица,окупљају се  у групе  и звонећи  у звона као и лупајући у канте, иду кроз село певајући песму “Јеремије у поље, бежите змије у море! Само једна остала, оба ока избола на два трна глогова и четири шипова…”!? Све докле допире песма, дотле змије неће смети да се приближе.

За свој труд, “јеремијаши” се награђују даровима и поклонима од свих мештана села код чије куће се били. Увече, обично се и организује вечера и скуп за све њих код неког од домаћина из села.

Такође постоји и веровање, да се на сам Јеремијин дан не отварају бритве и не ради се ништа са иглом и концем, како преко целе године змије не би трчале за том особом!? У неким крајевима, постоји чак и веровање , да се на дан Св. пророка Јеремије, не ваља и чешљати као не би изазивали ове гмизавце!?