УНИШТЕНО 80% МАЛИНЕ, ДРЖАВА ДА ПРОГЛАСИ СТАЊЕ ЕЛЕМЕНТАРНЕ НЕПОГОДЕ

7

Председник Асоцијације произвођача малина и купина Србије Добривоје Радовић рекао је да то удружење тражи од државе да због невремена, посебно у Златиборском и Моравичком округу, прогласи елементарну непогоду и хитно помогне произвођачима јер су снег, град, олуја и болести уништили 80 одсто рода тог воћа.


Он је за агенцију Бета рекао да је принос тог воћа ове године мањи за 50 до 70 одсто због болести, а према процени у овом тренутку род је мањи и до 80 одсто због, најпре снега пре неколико дана, а од јуче града и олује који се не смирују ни данас пре подне.

„Ниска цена малина, прошле године у просеку 90 динара по килограму, натерала је произвођаче да штеде на примени заштитних средстава и агротехничких мера па су болести ове године масовно напале малињаке који су и прошле године оштећени градом“, рекао је Радовић.

Истакао је да је синоћ на Управном одбору Асоцијације произвођача донета одлука да се тражихитан састанак у Министарству пољопривреде и разговори са премијерком Србије Аном Брнабић и председником Александром Вучићем од којих ће затражити помоћ државе.

Произвоđачима малина и купина потребна је помоћ у репроматеријалу јер не могу сами да финансирају све што је неопходно за заснивање нове производње, малина и купина, кромпира и житарица.

„Нисмо могли да осигурамо све усеве и од свих непогода јер то много кошта и не знамо како да обезбедимо новац за нова улагања“, рекао је Радовић.

Влада Србије је, према његовим речима, донела уредбу која ће омогућити произвођачима малинаи купина субвенцију од 65 одсто инвестиције у нове засаде.

„Проблем је како да зарадимо новац за то ново улагање и да чекамо две -три године док то воће не почне да рађа. Како да преживимо тај период” запитао је Радовић.

Нови засади, како је рекао, требало би да се заснују на другим, болестима незараженим парцелама, а не на постојећим.

„И то је тешко обезбедити с обзиром да су малињаци у брдско-планинском подручју и засађени на најбољим парцелама” рекао је Радовић.

0 0 vote
Article Rating
7 Comments
страији
новији највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Jelica Jskovljevic

Hahahaa!

Nikola Sremuš

radite vi i dalje na praznike i nedeljom pa će vam biti bolje?

Marija Markovic

Bravo Nikola!

Aleksandar Baltić

Nema više praznika, kapitalizam je tu 24/7

Zivana Jankovic Lazarov

Ne svatamo da nas opominje priroda ,a Vlast bice ,ostace

Павле Тодоровић

bolji nacin je da plati malinu..ne treba proglasavati visu silu

Andrija Baltic

Pa kad je nežna, mali gradić i obere sve. Za malinu treba strožije obezbeđenje protivgradnim mrežama…