УПОЗОРЕЊЕ ЗА МЕШТАНЕ СТУДЕНИЦЕ

1

СТУДЕНИЦА – Упозоравају се мештани Студенице да је на објекту Марковог конака вршена Фумигација.


Упозоравају се мештани да је на објекту Марков конак у Студеници извршена Фумигација (отрован гас PH3,фосфорводоник) и да је забрањено сваки контакт са предметима као и самим објектом јер се ради о изузетно јаком отрову.

Фумигација представља примену гасовитих средстава за регулацију популације штеточина (инсеката и глодара). Фумиганти су материје које се при одређеној температури и притиску налазе у гасовитом стању у концентрацијама које изазивају смрт свих живих организама. Фумигација се примењује најчешће за сузбијање штеточина у складиштима, јер фумиганти успешно продиру у третирани материјал и успешно из њега излазе.

Фумигацијом се третира сва роба пољопривредног порекла: жита (пшеница, кукуруз, пиринач, јечам, раж, овас, хељда и просо), брашно и прерађевине од брашна, пасуљ, грашак, соја, сунцокрет, лећа, боб и њихове прерађевине; вуна, памук, лан, кудеqа, одећа, постељина, обућа, производи на бази ткања, кикирики, бадем, лешник, орах, кафа, какаовац, какао у праху, сушено поврће, сушено воће, сушене гљиве, зачини, лековито сушено биље, дуван и чајеви, сухомеснати производи, агруми, млеко у праху, чоколаде и друго.
Фумигација је као метода економски оправдана, веома је успешна тамо где примена родентицида и инсектицида није могућа, не оставља резидуе у роби. Са друге стране фумиганти су изузетно токсични и захтевају посебне мере заштите при раду, и могу је изводити само овлашћене установе.

Експозиција отрова траје од 2.маја до 12.маја 2018.године и у том периоду забрањен је приступ овом објекту.

0 0 vote
Article Rating
1 Comment
страији
новији највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Sanja Matovic

Pa kako da odemo kod doktora kad nam je ambulanta na par koraka od zgrade?