ВЕОМА СРЕЋАН САВИНДАН У ГОКЧАНИЦИ

1

Савиндан – празник посвећен оцу српске духовности, културе, оснивачу српске цркве и просветитељу. Празник посвећен свему ономе и свима онима за које се Свети Сава залагао – празник посвећен деци, ученицима, школама, знању, вери, култури.


Вишедеценијска традиција обележавања Савиндана настављена је и ове године у издвојеном одељењу у Гокчаници.

Из године у годину број ђака је, као и многим другим сеоским школама, све мањи, међутим Свети Сава је успео да окупи и ђаке који су отишли са ових простора пре годину, две и више, те је ових дана у учионицама одјекивала дечија граја и смех. Бивши и садашњи ученици с радошћу су припремали и извели приредбу у част Светога Саве, срећни што се поново виде, весели што су се вратили у свој родни крај.

Након разноврсне приредбе, уследило је и сечење колача и скромно послужење.

“У пријатној и топлој атмосфери подсетили смо се давних дана када је школа у Гокчаници радила у две смене и била самостална школа. Па и касније, када је број ђака почео да, из године у годину, опада, сложили смо се да је увек било посебно задовољство похађати ову школу и радити у њој. На радост свих, а нарочито деце, дружење смо наставили у школском дворишту  грудвањем.” – каже Маријана Дражовић, наставник ове школе.

“Растали смо се овог Савиндана с осмехом на лицу, са радошћу у срцу, али и сетом у души, жалом за неким старим, добрим временима када нас је било више. Но, растали смо се и решени да, упркос свему, наставимо да се окупљамо и дружимо и радујемо једни другима као што смо и овог Савиндана 2019., ма колико да нас је и ма где били” – каже Маријана.

0 0 vote
Article Rating
1 Comment
страији
новији највише гласова
Inline Feedbacks
View all comments
Zorica Košanin

,❤❤❤