Home Вести СРЕЋАН БОЖИЋ – ХРИСТОС СЕ РОДИ

СРЕЋАН БОЖИЋ – ХРИСТОС СЕ РОДИ

СРЕЋАН БОЖИЋ – ХРИСТОС СЕ РОДИ

Православни верници који поштују јулијански календар славе Божић – рођење Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник.


Божић је, уз Ускрс, један од два највећа хришћанска празника. То је дан када хришћански свет слави рођење Христово и када је, према веровању, дух Исуса свеприсутан међу људима, доносећи им мир и праштање.

Осим Српске православне цркве, Божић се по јулијанском календару слави и у руској, грузијској и македонској цркви, Јерусалимској патријаршији, Светој Гори, а обележавају га и Копти у Египту.

Паљењем бадњака и литургијама православни верници који Божић обележавају по Јулијанском календару, у свим црквама обележили су Бадње вече. На сам Божић, служена је Света архијерејска литургија, а затим је организовано и ломљење божићне чеснице.

Припреме за Божић почињу 40 дана пре 7. јануара, када почиње Божићни пост који представља прочишћење духа и тела пред најрадоснији догађај у православљу.

Од Божића до Богојављења, људи се у Србији поздрављају речима „Христос се роди“, а отпоздрављају са „Ваистину се роди“.

Божић је празник целе породице и зато се очекује да она током празничних дана буде на окупу. Верници који славе Божић дан започињу уношењем неначете воде, дочекивањем положајника, одласком у цркву на службу и причест, те првим мрсним доручком.

Дуг је списак народних обичаја који красе овај празник – од ломљења погаче па до игара које симулирају тобожње вијање Божића.

Први дан Божића је дан радости рађања, обнављања живота, док се други дан проводи у свечаном, тихом домаћем расположењу, а у црквама служи Литургија захвалности Богородици.