22 C
Kraljevo
недеља, 28. маја 2023.
More

  Испосница Светог Саве

  Од Студенице удаљена је 7 до 8 километара (магистрални пут 30, правац према Ивањици). До места Савошница (Церова), стиже се превозним средством. Са тог места Доња испосница, удаљена је 1,5 километара и до ње се стиже пешачком стазом за 30-ак минута.

  Испосница Светог Саве • Студеница Online
  Испосница Светог Саве • Студеница Online

  Горња Испосница Светог Саве, са магистралног пута, удаљена је 3,5 км и до ње се стиже, истом пешачком стазом за 1 сат. Смештена је високо и налази се у брдима званим Немањина кула. Обе Савине испоснице убрајају се у споменике културе од високог значаја. Испосницу је подигао Свети Сава после свог повратка са Хиландара, у коју се повлачио за време постова где се у миру и тишини молио. По предњу, Свети Сава управо у испосници пише Студенички типик и Житије Светог Симеона, а средњовековни записи откривају да је он у недоступној клисури установио читаву преписивачку школу из које су потекле књиге исписане српским језиком и ћирилицом да пруже народу највеће благо – просвету.

  На том месту, налази се бунар у народу познатији као “каца”. Верује се, да на Ђурђевдан (када је овде слава), превасходно, ова вода има лековита дејства и да је треба користити за одклањање разних болести, пре свега болести очију.